Manažer

Jak se obléknout na pracovní pohovor, abyste měli větší šance na úspěch

Jak ovlivnit personalistu firmy, kde se ucházíte o zaměstnání, aby vybral právě vás? Je to jednoduché. Oblečením, empatickou komunikací, znalostmi, správně napsaným životopisem, dokonalým a uvolněným vystupováním atd. Za oblečení se může skrýt mnoho nedostatků. Jak tedy na to, abyste byli vy tím úspěšným?

Pracovní pozice – manažer

Vždy si na pracovní pohovor na pozici manažera oblékněte pánský oblek z matné látky tmavé barvy. Podívejte se na vhodný příklad pánského obleku pro pracovní pohovor. Pokud byste si vzali lesklý oblek, působili byste příliš okázale. Personalistu byste provokovali, a to přece nechcete. Když zvolíte světlý oblek, počítejte s tím, že vám ubere na důrazu, respektu nebo na mužném vzhledu.

Košili si oblékněte vždy bílou bez dvojitých manžetových rukávů. Pokud bude bílá, budete působit jako muž, který o sebe dbá. Bílou košilí dáváte zároveň najevo, že jste čistotný a máte smysl pro pořádek. To jsou vlastnosti, které personalista přivítá.

Příklad ideálního outfitu na pracovní pohovor

Příklad ideálního outfitu na pracovní pohovor

Kravatu si vezměte červenou. Červená kravata je znamením sebevědomého muže. Když jste sebevědomý, tak své práci asi rozumíte. Když své práci rozumíte, asi budete pro společnost přínosem. Když budete přínosem, jste ten pravý, kterého má personalista vybrat. Nezapomínejte na fakt, že nejste jediný, který se o pracovní pozici uchází. Doporučuji vybírat kravatu s diagonálními pruhy. Mohou být červené nebo také tmavě modré. Pruhy na kravatě musí vždy směřovat od pravého boku k levému rameni. Podívejte se na správný příklad pánské kravaty k pracovnímu pohovoru.

Pokud nevíte, jak správně zavázat kravatový uzel, podívejte se na rychlý a snadný návod na vázání kravatového uzlu Windsor Full. Patří k těm nejhezčím.

Obuv volte vždy společenskou a šněrovací. Barva musí být matná a černá. A nezapomeňte si hlavně obuv vyčistit. Jednoznačně se vylučuje obuv sportovní, textilní nebo mokasíny.

V zimním období se vyvarujte toho, abyste si na oblek vzali sportovní bundu. To už můžete jít rovnou na pohovor v teplácích. Vždy si na sebe oblékněte pánský kabát, který je svou délkou nad kolena. Nejlépe černé nebo tmavě šedé barvy.

Na pohovoru mějte při sobě aktovku nebo brašnu s notebookem. Proč? Položte si otázku, kolik práce má manažer, který chodí jen s mobilem v ruce a jaké množství práce odvede jeho kolega, který s sebou všude tahá velkou brašnu nebo haldu materiálů. Ano. První dojem z tohoto hodnocení bude takový, že kolega s brašnou je pracovitý. A vy chcete přece působit na personalistu tak, že jste pracovitý.

Kromě hodinek si odpusťte všechny šperky, jako jsou prsteny – vyjma snubního, náramky, řetízky, náušnice a podobné. Pokud máte tetování, nevystavujte jej. Stejné pravidlo platí i pro kapesníček do kapsičky saka. Tento prvek je součástí pánského outfitu do společnosti. Na pohovoru tedy nemá své místo.

Pracovní pozice – ostatní

Ucházíte-li se o práci, která není manažerského charakteru a jedná se o práci například řidiče nebo soustružníka, postupujte při oblékání stejně jako manažer, pouze s tím rozdílem, že si namísto červené kravaty vezmete tmavě modrou s diagonálními pruhy.

Aktovku a brašnu taktéž nemusíte mít s sebou. Důležitější pro vás bude, abyste svými znalostmi a praxí předčili ostatní, kteří se o místo ucházejí. Pokud bude personalista váhat, koho vybrat, když vás bude odborně zdatných více, přikloní se k tomu, kdo je správně k pohovoru oblečen.

 

Podívejte se na snímek vpravo, kde je zobrazen dokonalý pánský outfit pro slavnostní a oslavné události. Pro pracovní pohovor ovšem outfit zcela nevhodný. Lesklý oblek, manžetové knoflíčky, dvojité manžety rukávu košile, slavnostní anglická kravata, slavnostní vesta, kapesníček v kapsičce saka. Vše prvky pánské společenské módy, které by vám při pohovoru s personalistou jen ublížily a snížily by vám šance získat práci, o kterou se ucházíte.

Pokud máte na věc jiný názor, napište mi na Facebook.

Přeji vám hodně štěstí při hledání zaměstnání.

Akce

Oblečte ženicha zcela zdarma

Oblečte ženicha zcela zdarma

Věděli jste, že u BANDI můžete obléct ženicha úplně zdarma? Stačí, když využijete jedinečné akce 3+1 nejdražší ZDARMA. Ušetříte tak tisíce korun.

Čtěte více