Další rady a tipy

Jak vybrat ten správný typ límce u košile, aby z muže nebyla žirafa nebo široká krabice

Každý muž má jiný tvar krku. Někdo úzký a vysoký – takzvaný žirafí krk, někdo mohutný a široký. Najdou se i muži, kteří mají krk posazený tak nízko, že jim není skoro vidět. Každý tento efekt můžete vylepšit správným výběrem košile. Především jejím límcem. A naopak. Nesprávným výběrem tvaru límce ještě více zvýrazníte negativní efekt. Jak tedy vybrat, abyste to vylepšili?

Pro štíhlý a vysoký krk – límec košile SHARK

Muži, kteří disponují vysokým a štíhlým krkem, kterému se lidově říká žirafí krk, by se měli vyvarovat úzkým a svisle podlouhlým límečkům. Takovýto typ košilového límce jim na efektu žirafího krku ještě přidá. Může z nich být na první pohled takzvaný čahoun. Těmto mužům doporučuji vždy límce široké a vysoké, které tento typ krku opticky sníží. Jedním z nich je košilový límec SHARK – na obrázku vpravo.

Dobrým tipem jsou také košile s vysokým límcem a dvojitým zapínáním knoflíků. I když zapínání dvou knoflíků u těchto typů límců není příliš praktické a muži s mohutnými prsty s tím můžou mít problém.

Košilový límec SHARK je vhodným typem límce pro vázání větších uzlů. Jedním z nich je například kravatový uzel Windsor Full. Podívejte se, jak snadno a rychle uvázat uzel Windsor Full.

Pro průměrný krk – košilový límec KENT

Košilový límec KENT je jakýmsi univerzálním středem a je používaný nejčastěji.

Muži s průměrným, či běžným krkem to mají daleko jednodušší. Můžou si obléknout košili s jakýmkoli typem límce a nikdy jim to vzhledové neublíží. Nicméně i pro ně platí, že vhodný výběrem typu límce u košile si pomůžou. Záleží jen na nich, čeho chtějí docílit.

Límec řeší i problém s výškou postavy

Na jedné straně můžou pomoct v prodloužení krku, což je případ mužů menší postavy a na straně druhé jej můžou opticky snížit. To je zase problém u mužů s velmi vysokou postavou. I tento prvek má vliv na vnímání celé postavy. Lidské oko se dá velmi lehce oklamat.

Pro objemný a nízký krk – košilový límec TAB

Tento typ krku mají muži podsadité postavy, mohutní, svalnatí nebo muži trpící obezitou. Aby ubrali tomuto dojmu, měli by si vybírat košile s úzkými a nízkými límci.

Finální efekt optického zvýšení krku je vždy jistý. A naopak. Měli by se vyvarovat košilím s límci širokými nebo vysokými. Například s dvojitým zapínáním knoflíků. Tento model límce efekt nízkého krku ještě umocní.

Pro košilový límec TAB doporučuji menší kravatové uzly nebo kravaty SLIM. Stačí, když si zapamatujete: malý prostor = malý kravatový uzel.

Pro všechny stejně – smokingová povinnost, košilový límec WING

Pokud jste pozváni na společenskou událost, kde je předepsán dress code BLACK TIE (zpravidla bývá uveden na pozvánce), je vaší povinností mít oblečený smoking.

Ke smokingu je možná jediná možná varianta košile, a to smokingová bílé barvy. Smokingová košile má na své přední části plisování (překládaná látka zahnutím), stojatý límeček se zahnutými konci límečku a dvojité manžetové rukávy. K této košili patří pouze motýlek. Prohlédněte si košile s límcem pro motýlka a pánský smoking, který je večerním pánským outfitem, vhodným pro společenské události.

Pozor na košilový límec BUTTON DOWN

 

Košilový límec BUTTON DOWN má na svých cípech knoflíkové dírky pro zapínání knoflíků, které jsou přišité na hlavní část košile. Tento typ límce je velice hezký, protože je díky knoflíkům hezky propracovaný.

Je vhodný pouze pro volnočasovou módu. Košili s tímto límcem můžete nosit jak samostatně, tak ve spojení s volnočasovým sakem. Nevylučuje se ani propojení s kravatou SLIM. Volnočasová móda je všeobecně rájem pro kreativní muže, kteří si chtějí s oblečením vyhrát.

Budete-li se ovšem chystat na ples a najdete ve své skříni košili s tímto typem límce, nechte ji doma. Ples je událostí, kde mají své místo jen košile společenské spolu s kravatou nebo motýlkem.

 

Košilových límců je daleko více druhů. Navíc se některé typy liší ve svých názvech v různých částech světa. Pro článek jsem vybral základní tři, aby bylo možné jednoduše demonstrovat souvislosti mezi rozměry límců a tvary krku. Určeno pro muže, kteří mají problematickou postavu a chtějí to oblečením trošku vylepšit. Pokud se chystáte do společnosti nebo na pracovní schůzku, nezapomeňte také doplnit košili o kravatu či motýlka. Přečtěte si, ve kterých situacích zvolit kravatu a kdy motýlka.

Pokud máte na věc jiný názor, napište mi na Facebook.

Andrej Bandi Vámoš

Akce

Oblečte ženicha zcela zdarma

Oblečte ženicha zcela zdarma

Věděli jste, že u BANDI můžete obléct ženicha úplně zdarma? Stačí, když využijete jedinečné akce 3+1 nejdražší ZDARMA. Ušetříte tak tisíce korun.

Čtěte více