Student

Jednoduché triky pro maturanty, jak si oblečením ulehčit maturitní zkoušky

Po čtyřech letech studia chce každý mladý muž získat maturitní vysvědčení. A to co nejlehčím způsobem. Snad jen masochista by si to chtěl dělat těžší. Pokud se mezi ně neřadíte, čtěte jak si maturitní zkoušky ulehčit a pojistit si jejich hladký průběh. Jak na to, aby oblečení hrálo ve váš prospěch?

Podstata klamání druhých díky oblečení

To nejdůležitější, co byste měli vědět, je skutečnost, že oblečením můžete působit na podvědomý dojem lidí okolo vás. Můžou si na vás vytvářet názor už jen podle toho, jak jste oblečeni. Oblékněte se jako turista a budete na okolí působit, že turistou opravdu jste. Když lidem řeknete, že jste právě slezli z hory Sněžky, budou vám to všichni věřit. Pokud se obléknete jako manažer a řeknete někomu to stejné, bude se na vás dívat jako na zjevení a nikdy vám to neuvěří. Na hory se v obleku nechodí. Jste prostě oblečení jinak. A v tom je podstata problému. Nejen celé oblečení, ale i jeho prvky vyvolávají v ostatních lidech určité dojmy a emoce. Jaké, to záleží vždy na situaci a na tom, co si obléknete.

Jdete-li ke zkouškám, měli byste se obléknout bezchybně. Tak, aby vám věřili, že jste připravený, naučený, slušný a podobně. A to i za cenu, že by tomu tak nebylo. Znáte přece přísloví, že „Šaty dělají člověka“.

I obratný zlodějíček může na lidi působit jako člověk bezúhonný. Sami se o tom můžete občas přesvědčit v televizních zprávách nebo v tisku, kde se právě o takových lidech zmiňují. O tom, jak někdo někomu naletěl, protože působil tak důvěryhodně a byl hezky oblečen v obleku, a proto mu ty peníze dali… Věřili mu vše, co jim říkal. A to jen díky oblečení.

Jaký pánský oblek k maturitě

 

Správným oblečením k maturitní zkoušce je pánský oblek matný a tmavý. Oblek by neměl být z lesklé látky. Mohli byste působit příliš okázale nebo luxusně a učitele byste tím zbytečně provokovali. Lesklé oblečení může navodit u učitelů negativní emoce. Snad vyjma flegmatika nebo absolutního demokrata, který to přejde s pochopením. Nicméně každá jejich negativní reakce je pro vás mínusem. Nestojíte přece o to, abyste si komisi proti sobě poštvali a oni vás za to podusili.

Košile a kravata k maturitě

K obleku si vždy vezměte košili v bílé barvě. Učitelé by měli nabýt podvědomého dojmu, že jste pořádný člověk, který o sebe dbá. A když jste pořádný, tak to znamená, že jste i připravený a naučený. Vy sami byste jistě člověku „bordeláři“ neuvěřili, že se připravil. Nezapomeňte zvolit správný límec, abyste také vypadali skvěle. Jak jej správně vybrat, si přečtěte v článku Jak vybrat ten správný typ límce u košile, aby z muže nebyla žirafa nebo široká krabice.

Kravatu si vybírejte světle modrou nebo světle zelenou. Jsou to jemné barvy, které by maturitní komisi neměly dráždit a vyvolávat v nich emoce rozzuřeného býka. To byste lehce zvládli například s červenou kravatou. Jestli si nevíte rady s vázáním kravatových uzlů, nezoufejte. Podívejte se na jednoduchý videonávod Jak vázat kravatu s uzlem Windsor Full, podle kterého uváže kravatu i malé dítě.

Obuv a opasek k maturitě

Obujte si černé, matné a hlavně čisté boty, které jsou společenské a šněrovací. Mokasíny nebo textilní obuv ponechte doma. Tyto typy obuvi k pánskému obleku jednoznačně nepatří. Pokud jste to viděli v televizi, může to tak být. Vy ovšem nejste herec ani televizní moderátor.

Opasek je k pánskému obleku nutností. Jednak to udává společenská etiketa a také to působí zcela přirozeně. Jen si představte závodního lyžaře, jak při obřím slalomu závodí s lyžemi a bez hůlek. K obleku vybírejte opasky společenské a úzké, do 35 milimetrů. Široké modely, které nosíte k riflím, se k obleku nehodí. Nejste kovboj z Dallasu. Podívejte se na modely pánských společenských opasků.

Čeho se vyvarovat

Náušnice, náramky, manžetové knoflíčky a jiné doplňky, které se třpytí, nechte doma. I tímto byste komisi zbytečně dráždili. Pokud máte tetování na viditelném místě, pokuste se ho zakrýt. Učitelé při zkouškách nemají pro tyto věci pochopení a zvedá je to ze židle.

Výsledkem vašeho oblečení má být situace, kdy vcházíte do místnosti a učitelka Bláhová má z vás tento vřelý a šťastný dojem: „Ááá, náš Jirka! Podívejte se na něj! Jaký to byl zlobivý kluk, když k nám nastoupil do školy. A jak slušného klučinu jsme MY z něj udělali.“ Je důležité, aby z vás byli učitelé nadšeni, a abyste jim dali příležitost myslet si, že je to jejich zásluha.

Pokud se vám tohle podaří, věřte, že budete mít maturitu daleko snazší, a že vám učitelé budou zkoušku ulehčovat. Mohou vám díky tomu i nadržovat. Na druhé straně vaši spolužáci, kteří přijdou oblečeni luxusně a v lesklém, to mají spočítané. Pokud ještě navíc prohodí nějakou provokativní poznámku, mohou si být jisti, že je komise skvěle podusí. A pokud nebudou perfektně připraveni, tak je i vyrazí.

Proto se oblékněte správně tak, aby vám to pomohlo. Nezapomeňte, že šaty dělají člověka.

Přeji vám hodně štěstí u maturity.

Andrej Bandi Vámoš

Akce

Oblečte ženicha zcela zdarma

Oblečte ženicha zcela zdarma

Věděli jste, že u BANDI můžete obléct ženicha úplně zdarma? Stačí, když využijete jedinečné akce 3+1 nejdražší ZDARMA. Ušetříte tak tisíce korun.

Čtěte více