Další rady a tipy

Napsal mi „znalec“, jak můžu tvrdit lidem, že barva kapesníčku a kravaty má být stejná

Psal mi uživatel Facebooku, že nerozumím pánské módě. Doporučoval jsem totiž v článcích nosit v kapsičce saka kapesníček v barvě kravaty. Je to prý nepřípustné. Předně. Nepovažuji se za znalce a nemám na to kulaté razítko. A co se týká tématu barev kapesníčku do kapsičky saka, nikdy jsem nikomu netvrdil, že musí být v barvě kravaty. Je to pouze jedna z možností. Čtěte více, jak by to mělo být správně.

Každý člověk, který cestuje po světě, ví, že volba kapesníčku v kapsičce saka není ničím a nijak limitována. Je čistě a pouze na vás, s čím barvu kapesníčku sladíte. Vesměs jsou to tři možnosti.

Barva kapesníčku podle barvy kravaty

Elegantně sladěná kravata s kapesníčkem

Elegantně sladěná kravata s kapesníčkem

Jednou z možností je výběr barvy kapesníčku do kapsičky saka podle barvy kravaty. Barva může být určena barvou šatů partnerky, barvou jejích doplňků a podobně. To, když se chystáte třeba na ples. Stejně jako vybíráte barvu manžetových knoflíčků s ohledem na barvu a tvar hodinek, abyste vytvořili set, stejně tak se postupujete u volby barvy kapesníčku a kravaty. Volba je vždy na vás a podstatné je, jak se vám sladění líbí nebo, jak se v oblečení cítíte.

 

Barva kapesníčku v barvě košile

Pokud použijete kapesníček do saka v barvě košile, dosáhnete opět barevného sladění do setu. Barevný detail v jednobarevném saku vynikne a oblek pak působí živěji. Tímto jednoduchým trikem přidáte svému oblečení o několik bodů navíc.

Kapesníček v odlišné barvě než košile nebo kravata

Příklad tmavší pruhované kravaty a světlejšího kapesníčku

Příklad tmavší pruhované kravaty a světlejšího kapesníčku

V případě, že zvolíte jinou barvu kapesníčku, než je košile či kravata, vytvoříte individuální pohled na každou část zvlášť. Vyhnete se setu, a pokud dobře zvládnete výběr barev, i tato varianta volby barev je správná. Výsledek tohoto provedení sladění barev je vždy opravdu vynikající. Pánové, kteří to umí, jsou vždy považováni za muže s opravdovým vkusem.

 

Tato kombinace barev je nejvýraznější a je potřeba vybírat barvy s rozvahou a s citem, abyste ve výsledku nevypadali jako vánoční stromeček, ale jako chlap.

Barvy volte podle toho, v čem se cítíte dobře a také podle toho, které kombinace se vám líbí, a které naopak ne. Nevím, odkud se vzal v českém prostředí předsudek, že by kapesníček do saka nesměl být v barvě kravaty.

Kdy je kapesníček do saka nevhodný

Je důležité vědět, pro jaké události není kapesníček do saka vhodný. Jedná se především o pracovní prostředí. Manažer by na obchodní jednání a do zaměstnání neměl kapesníček do kapsičky saka používat, protože se jedná o takzvanou přílišnou okázalost, která mu vždy ve výsledku uškodí.

 

Pro tyto události je potřeba být oblečen vždy střídmě. Tudíž zde kapesníček nemá své místo.

Každé pravidlo společenské etikety je podloženo důvodem, který má svůj význam. Proč by nemohl být kapesníček ve stejné barvě jako kravata? Ptal jsem se autora výtky, ovšem nedočkal jsem se ani důvodu, ani odpovědi.

Využívejte sladění barev kapesníčku do kapsičky saka dle svého uvážení a vlastního vkusu. Je jen na vás, kterou variantu zvolíte. Nenechte se omezovat něčím, co neexistuje, abyste měli vždy dobrý pocit po návratu z události, na kterou jste se chystali.

 

Je možné, a já to nevylučuji, že nějaké pravidlo existuje, a že je také podloženo fakty. Já osobně jej ovšem nikdy nečetl, neviděl a při pohledu na skvěle oblečené muže v Miláně si ani nedokážu představit, že nějaké existuje. Každý si volí barvu kapesníčku a jeho tvar po svém a tím dotváří svou individualitu a osobnost.

Pokud o nějakém pravidle víte, napište mi na Facebook.

Přeji vám skvělé dny.

Andrej Bandi Vámoš

Akce

Oblečte ženicha zcela zdarma

Oblečte ženicha zcela zdarma

Věděli jste, že u BANDI můžete obléct ženicha úplně zdarma? Stačí, když využijete jedinečné akce 3+1 nejdražší ZDARMA. Ušetříte tak tisíce korun.

Čtěte více